Oedeemfysiotherapie

Als oedeemfysiotherapeut ben ik gespecialiseerd in het behandelen van patiënten met oedeem.

Wat is oedeem?

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht. Dit kan door verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld doordat het lymfestelsel niet meer goed werkt of beschadigd is. Oorzaken zijn onder andere een operatie van borstkanker, prostaatkanker, hoofd-halskanker, bestraling of chemotherapie. Het oedeem kan spanning, pijn, bewegingsbeperking of een vermoeid gevoel geven in het betreffende lichaamsdeel.

De oedeemfysiotherapeut

Een oedeemfysiotherapeut beschikt over de kennis en vaardigheden om verschillende soorten oedeem en de ernst daarvan, maar ook eventuele huidveranderingen en bijkomende klachten te onderzoeken en te behandelen. Ditzelfde geldt voor lymfoedeem, veneus oedeem en lipoedeem.

Behandeling door de oedeemfysiotherapeut

De behandeling is afhankelijk van het type oedeem dat je hebt. Vaak wordt compressietherapie toegepast in combinatie met ademoefeningen, gerichte oefentherapie en manuele lymfedrainage. Ook is er aandacht voor huidverzorging e advies waarmee je zelf kunt leren om de klachten onder controle te houden na de behandelperiode. Als oedeemfysiotherapeut houd ik er ook rekening mee welke klachten het oedeem op je functioneren heeft. Zo begeleid ik je weer naar een gezonde leefstijl.

Ik ben aangesloten bij de NVFL.